blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG fleur6
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
Alanna1



Dexter
pridal Alanna1 14.2. 2008 o 23:34

Kto je Dexter?
SHOWTIME Presents
Kto je Dexter?
„Tonight's the night. I love the Cuban food. Pork sandwiches... my favourite."
Hm, celkom milé, tak o tom to je? O vnútorných monológoch? Aspoň vieme, čo má rád, všakže?
„But I'm hungry for something different now."
Myslím, že už to začalo. Áno, po pár sekundách začínam prichádzať na to, čím si Dexie získal toľko náklonnosti medzi zainteresovanými osobami. Dexter... Dexter je forenzný špecialista na krv pracujúci pre policajné oddelenie Miami Metro a hľadá vrahov, „zlých ľudí". Dobre, zhodli sme sa, ale patrilo by sa dodať k tejto charakteristike aj to, že má zaujímavú zábavku v pátraní na vlastnú päsť, „filozofických úvahách" o svojej povahe a jej kontraste s okolitým svetom, fixácii odhalených ľudských tiel ešte živých (skôr čoskoro mŕtvych) zločincov na operačný stôl a, samozrejme, pridávaní ich vzorky krvi do zbierky trofejí (alebo ako on hovorí, má „unusual habits"). Môžem povedať, že tým pádom sa z Dextera Morgana, snažiaceho sa o nenápadný zovňajšok, stáva sériový vrah z Miami. Aké originálne.
Dex je teda postava vcelku jedinečná, vytvorená podľa knižnej adaptácie novely Darkly Dreaming Dexter z pera Jeffa Lindsaya, ktorá rada sama seba presviedča o svojej chladnej vypočítavosti, odsudzenosti od „svojho druhu" a trvá na neúprosnej spravodlivosti. Michael C. Hall nám na podnose rozprestrel charizmatickú povahu, vymykajúcu sa zo všetkých pravidiel bežného sveta a predsa rešpektujúcu veci, ktoré by ju mohli ohroziť. Vraha, čo zabíja ľudí, pretože musí; musí, lebo chce; chce, ale predsa nemá na výber a pritom ku všetkým svojim obetiam pristupuje s odhodlanosťou pripomínajúcou buldozér s plusom vo forme mozgu. Ale netreba zabúdať – Dexter zabíja len ľudí, ktorí si to zaslúžia. Prispôsobil si realitu a osvojil si už v mladom veku pár neporušiteľných zákonov:
- zabíjať len vtedy, keď je to nevyhnutné (v preklade: keď sa už túžba po krvi nedá ovládať)
- neútočiť na deti
- nenechať sa chytiť
- a, ako už bolo povedané, výber musí byť prispôbený tak, aby sme sa mohli spýtať: Bola to obeť alebo nie? A po zvážení: A nie sme v konečnom dôsledku radi, že je po ňom?
Gradujúci dej dosahujúci svoje vrcholy takpovediac pri posledných dieloch je doprevádzaný príjemnou hudbou, ktorej sa podarilo dostať i na soundtrack obsahujúci 25 skladieb ako úvodnú znelku, latinské či kubánske melódie a nakoniec hudbu skomponovanú Danielom Lichtom.
Ale aby som nevymenúvala len očividné klady a nebudila tým dojem zarytého fanúšika, tak musím poukázať na problém, ktorý vidím vo vykreslení Dextera ako priveľmi výnimočného jedinca; v jeho chápaní seba samého ako vyššiu bytosť s neprízemnými záujmami a jeho „vyvyšovaní" sa nad ostatných. Predsa len, ak ho vyberieme z kontextu, zostane nám typický model záchrancu z komiksu. Superman, Batman, Spiderman a im podobní chlapíci... Nerobia to isté? Nečistia svet od nežiaducich elementov? Dextera robia Dexterom akurát jeho dôvody pre zabíjanie a spôsob vysporiadania sa so systémom. Bohužiaľ, on si je až príliš vedomý svojich kvalít a stáva sa postupom času v mojich očiach mierne arogantným. A k tomu sa pridružila i ďalšia bežná komplikácia u deviantov podobného rázu a to zmena osobnosti, priorít, citové problémy... Pôvodne mu na ničom nezáležalo a nevyzeralo to na vývin tejto oblasti v najbližšej budúcnosti, ale ako vidieť, James Manos, Jr. a tím spoluscenáristov sa postarali o to, aby bolo o záujmy divákov postarané (pretože oni vedia najlepšie, čo chceme, aj keď to my nevieme, samozrejme). Ak by bol totiž stále rovnako bezcitný, pravdepodobne by nás tá stagnácia časom dokonca prestala baviť.
V dvanástich približne päťdesiatpäťminútových dieloch prvej série by sa dal obsah stmeliť do podoby jednej základnej zápletky a tú by som pomenovala „Poďme sa hrať s Ice Truck Killer". K nej sa v každej časti pridá nejaká „menšia" hračička pre Dexíka, pár náhľadov do profilu ostatných postáv ako jeho nevlastná sestra Deb (Jennifer Carpenter) s obľúbeným slovom „fuck" pracujúca na polícii; jeho nevlastný otec Harry (James Remar), ktorý ho naučil všetko, čo potrebuje; seržant Doakes (Erik King), večne frfľajúci a podozrievavý; jeho priateľka Rita (Julie Benz), istým spôsobom rovnako narušená ako on atď.
Po prečítaní týchto riadkov Vás iste neprekvapí, že globálne si v hodnoteniach od rôznych zdrojov počínal veľmi dobre, dostal niekoľko stopercentných hodnotení od New York Daily News, San Francisco Chronicle, Chicago Sun-Times či People Weekly a stal sa tretím najlepšie hodnoteným seriálom na Metacritic.com roku 2006. Okrem toho v tom istom roku zožal od IGN tituly ako „najlepší nový seriál", „najlepšia postava", Michael C. Hall sa stal „najlepším hercom", Ice Truck Killer „najlepším záporákom" a Satellite Awards menovala Julie Benz „najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe v seriáloch". Roku 2007 sa mohol Dexter pochváliť i cenou za „najlepší individuálny výkon v dráme" (Michael C. Hall) od Television Critics Association, „najlepším hercom v televíznom programe" (Michael C. Hall) od Saturn Awards ba dostal Emmy za „najlepší dizajn úvodných titulkov" (osobitne chválim; komár, krv, holenie, krv, jedenie,krv, šnúrky, krv = nepretáčajte začiatok) a „najlepší strih jednej kamery v dramatickom seriáli".
Takže... Kto je Dexter?
Na to asi neexistuje ľahká odpoveď.
Ale nie je náhodou hrdina?




Prístupov 3670
Kvalita článku
(100%) hlasov 3

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Dexter
[ 14.2.2008] (príspevkov 10)
Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek
[ 19.12.2007] (príspevkov 13)
Leví kráľ
[ 21.11.2007] (príspevkov 4)